joi, 10 noiembrie 2011

Scurt istoric al comertului electronic

Este de remarcat faptul ca e-commerce se dezvolta din ce in ce mai mult, asa ca ar fi pacat sa nu aflam cum a luat fiinta acest domeniu. Pentru dezvoltarea comertului electronic au stat la baza cativa pasi importanti si anume:


  • In anul 1960 a aparut setul de standarde Electronic Data Interchange (EDI), utilizat pentru tranzactii electronice.

  • In anul 1992 a aparut browserul Mosaic, care a stat la baza Netscape (primul browser de performanta).

  • Tot in aceeasi perioada s-a dezvoltat asa numitul DSL (Digital Subscriber Line), adica o familie de tehnologii de transmitere a datelor digitale de mare viteza.

  • In anul 1995 apar doua e-shopuri celebre si anume: Amazon (care ocupa 40% din vanzarile prin comert electronic) si e-Bay.

Trebuie retinut faptul ca printre primele lanturi de supermarketuri care au inceput sa vanda cu succes produse, mai exact alimente, cu ajutorul comertului electronic au fost Albertsons si Safeways.


Conform statisticilor, categoriile de produse cele mai vandute in mod electronic sunt: calculatoarele, cartile, muzica, birotica si consumabilele electronice. Un infografic din My Coupon Codes ilustreaza ce, unde si cati oameni cumpara online. In acelasi studiu, consumatorii globali online spun ca imbracamintea si cartile vor continua sa fie in fruntea listei, pentru cumparaturile online planificate, acestea fiind urmate de biletele de avion, echipamentele electronice si rezervarile hoteliere.


In Romania, comertul electronic a aparut in anul 1999 si se afla in faza incipienta, iar clientii manifesta reticente privind furturile de pe cardurile electronice sau in ceea ce priveste confidentialitatea datelor personale.


Istoria comertului electronic este istoria unei lumi virtuale noi, care evolueaza in functie de avantajul clientului. Este o lume pe care o construim impreuna "caramida cu caramida", astfel incat sa cream o "fundatie" sigura pentru generatiile viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu